Cu cât reuşeşti să cunoşti mai multe lucruri despre vin cu atât îl vei aprecia mai mult, vei şti să îl asociezi cu podgoriile de unde provine şi culorile specifice zonei, cu oamenii care au ştiut să-l facă și cu obiceiurile acestora. Toate aceste lucruri fac parte astăzi dintr-o nouă cultură, aceea de a şti cum să bei şi să apreciezi un vin.

Grecia este o țară unde legendele se împletesc cu tradițiile și obiceiurile, este o țară faimoasă pentru produsele de bună calitate, la fel si una dintre cele mai vechi regiuni producătoare de vin din lume. Originile producției de vin din Grecia datează de 6 500 de ani. Odată cu propia lor dezvoltare, grecii și-au format diferite rute comerciale, cu legături strânse cu cetățile pe care le stăpâneau.

Podgoriile grecesti se regasesc atat pe continent, cat si in insule, iar vinurile sunt obtinute din soiuri locale existente inca din antichitate. Astazi se regasesc in jur de 300 de soiuri, dintre care 60 % pentru vinuri albe si 40 % pentru vinuri rosii

Principalele regiuni viticole ale Greciei contemporane sunt:

Insulele din Marea Egee

 1. Limnos
 2. Paros
 3. Rhodes
 4. Samos
 5. Kos
 6. Santorini
Creta
 1. Archanes
 2. Dafnes
 3. Peza
 4. Sitia
 5. Jason
Grecia Centrala
 1. Anchialos
 2. Attica
 3. Rapsani
 4. Thessaly
Epirus
 1. Zitsa
 2. Joel
Insulele Ionice
 1. Kefalonia
Macedonia
 1. Amyntaion
 2. Epanomi
 3. Goumenissa
 4. Naoussa
Peloponnese
 1. Mantineia
 2. Nemea
 3. Patras

 Soiuri de struguri

Vin roșu

Agiorghitiko este un strugure notabil și cel mai căutat din Peloponez. Produce vinuri cu o frumoasă culoare roșu închis catifelat bogat. 

Xinomavro ("acru negru") este un soi de struguri predominant în Macedonia. Acest soi are un potențial de îmbătrânire mare, un gust care amintește de roșii și măsline, acesta este adesea comparat cu Nebbiolo.

Limnio sau Kalambaki este un soi roșu de struguri de import și a fost utilizat în producția de vin roșu pentru mai mult de 2 000 de ani.Vinurile din soiul Limnio este corpolent cu un gust distinctiv de frunze de dafin.

Amorgino este un strugure roșu des întâlnit în Insulele din Maarea Egee și Creta. De obicei, este vinificat împreună cu alte soiuri, care îi îmblănzesc caracterul dificil și adaugă finețe aromele sale pământ.

Mavrodaphne sau "dafin negru" este un soi care crește în Peloponez și în Insulele Ionice. Acesta este amestecat cu coacăze pentru a produce un vin de desert.

Kotsifali este un soi cultivat în principal în Creta. Acesta este amestecat cu Mandilaria sau Kotsifali pentru a spori culoarea.

 

Vin alb

Lagorthi este o varietate extrem de  promițătoare localizată în Peloponez și Insulele Ionice, care nu este cultivat la scară înaltă. Strugurii au o acditate vioaie și aroma fructată. 

Malagouzia este un soi alb rafinat care produce vinuri bogate și aromatice. Creează multe vinuri albe populare pe piața grecească.

Moschofiliero este cultivat în Peloponez pentru a produce vinuri albe cu arome distincte și intense de Muscat, rose, mentă și lămâie. 

Malagouzia este un soi rafinat care produce vinuri bogate și aromatice. Creează multe vinuri albe populare pe piața grecească.

Robola este un strugure alb, unul dintre cele mai elegante din Grecia. Este mai ales cultivat în insulele din Cefalonia și în Grecia Centrală, produce vinuri proaspete cu gust de lămâie. Este caracterizat de o aromă bogată.